Project Description
Yazarı: Ernest Wood
Günümüz insanının sürekli dile getirdiği dikkatim dağınık, dikkatimi toplayamıyorum sözlerini çok sık duyuyoruz. Çevremizdeki birçok görsel uyaran dikkatimiz üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Bu etkiyle bir noktaya odaklanmakta zorlanırken zihnimizdeki dağınıklık artar ve içinde bulunduğumuz duruma çözüm üretmesini beklediğimiz zihin bizi daha da olumsuz bir noktaya sürükler. Zihnimizin yarattığı kaosu düzene sokmada modern tedavi yöntemleri bazen yetersiz kalabilmektedir.
Ernest Wood Zihinsel Konsantrasyon adlı kitabında önce bize örneklerle zihnimizin nasıl çalıştığını anlatıyor. Zihnimiz hakkında sahip olduğumuz kanıları kırarak geçmişte kalmış bilgileri yeniden hatırlamamıza yardımcı oluyor. Konsantrasyonun nasıl oluşturulması gerektiği ile ilgili bilgilerden sonra kitapta konsantrasyon hakkında alıştırmalar yer alıyor.
Zihnimizin doğal yapısına uygun çalışabilmesi için konsantrasyona ihtiyaç vardır. “Karışık bir zihin, kalıcı olan ve birliği amaçlayan bilgelikten hala yoksun olan zihin demektir.” (sf.69) Konsantrasyon için önce zihni, irade ve düşünce yollarını yeniden keşfetmemiz gerekir. Zihnimizi biz kontrol altına almazsak o bizi kontrol altına alır ve sonsuz çağrışımlar denizinde amaçsızca çırpınarak yaşamamıza neden olur. İrade zihin üzerinde kontrolü sağlayan en önemli araçtır. Zihnimizin nasıl hareket ettiği bilgisi irademizi en etkin şekilde kullanmaması sağlar. Bunun için de düşünce yollarını bilmemiz gerekir. Zihnimizi kontrol altına alırken, sert ve güçlü olmak yerine doğal uyumu yakalayabilmeliyiz.
Bunun için bedenimizi tanımak ve onun üzerinde çalışmak gerekir. “Bedeni sakinleştiren ön çalışma yapılmazsa, zihnin kontrolü zor olur.”(sf.70) Bu kitabı okuduğunuzda konsantrasyona duyduğunuz ilgiyi ve zihninizi yönetme gücünü ele geçirme nedenlerinizi yeniden gözden geçireceksiniz. Yeniden hatırlamak ve yeniden keşfetmek için bu kitabı okumanızı öneririz.